Slåttern

Slåtter 2018

Helgen 13-15 juli hoppas vi att ni kommer till Källslätten.

Vi har svårt att hitta spelemän till lördagskvällens dans och vädjar därför till er alla att komma med förslag på spelfolk som vill vara med. Ring till Gustav och berätta tele 070-3378187. Och du som spelar själv kanske vill hjälpa till med dansmusik.

Det blir även en kurs i lieslåtter under fredagseftermiddag den 13 juli som leds av Emil. Kursen för några år sedan blev mycket uppskattad. Samling vid ladan kl. 13.00. Sprid till vänner och bekanta. Emil har tele 073-5804870.

Vi vill även flagga för det eldningsförbud som råder och som gör att vi vill begränsa eldning på eldplatsen. Ni som tänker ta med mat för grillning kan ju tänka på det.

Mycket välkomna!

Styrelsen

Slåttern 2017

Årets slåtter inleddes som vanligt med jobb att iordningställa allt inför det stora evenemanget redan på torsdagen. Material, utrustning och packningar ska köras upp med traktor. Lada, eldstad och dass

ska städas, latrin tömmas och ved huggas. I år blev det premiär för att sätta upp föreningens eget inköpta partytält. Det blev ordning på liarna också, för att Bonnie tillverkat ett nytt lieställ. Vi kunde räkna till inte mindre än 93 liar som i rad på rad lades upp på listerna i stället! Flera exemplar av den förnämsta av smidda liar, Bäcklundslien från Vikmanshytte bruk, kunde beundras av oss!

Slipstenarna drivs sedan länge av vårt elverk. Dagens ungdomar slipper slita ut sig med att veva för hand. Två gotlandsstenar och en från Orsa hjälper oss att hålla skärpan uppe. Goda råd hur man ska slipa delas över generationsgränserna. Termer som brommen, jordslagning och stjärtorv ljuder genom luften som ord ur det förflutna. Själv sjunker jag ofta in i tankar från det förgångna när jag börjar att svänga lien. Som barn gick jag bakom min morfar Viktor, vars lie dansade över hacklslogen på Kummilbacken i Smedsbo. I minnet var det varma sköna sommardagar där jag med träharven räfsade ihop det slagna gräset. Stundom kunde jag länge stå och studera hans väl inövade slåtterteknik. Det blev en bra grund till slåtter i det fortsatta livet!

Redan på fredagen blev stora ytor slagna. Vädret var gynnsamt med uppehåll, dock utan högsommarvärme. Sommarmorgnar, som lördagens, känns ofta underbara när man väcks av sången från kvigornas skällor. Sedan är dags med frukostmaten, göra eld i pannmur och brasa och se till att vatten är hämtad från källan. Det hinner hända mycket på lördagen, då nästan all slåttermark hinns med att slås. Oles och Håkans hästar sliter med slädar och släpräfsa varefter golv på golv växer fram på hässjorna. Totalt blev det 20 golv.Trots låg vattentemperatur i Spjutsjön var det många som genomgick det sedvanliga slåtterdoppet och efterföljande tvagning. Till årets slåttermiddag hade Gästis i Buskåker engagerats för cateringen. Omkring 80 personer var mycket nöjda med maten. Efter måltiden var vi några som gjorde en rundtur på Rotbos igenplanterade åkrar och slåttermarker. När skymningen lägrade sig över nejden ljöd allsången från den knastrande brasan. På söndagen slog vädret om med regn frampå dagen. Då hade det mesta slåtterarbetet redan klarats av. Många av ansiktena kommer man faktiskt inte att möta förrän det är dags för slåtter igen!

Sören

 

Anders basar över uppsättningen av nya tälten

Hässjningen i full gång

Lunchdags för lilla Vilhelmina

 

Nästa slåtter sker den 13-15 juli 2018

Välkomna!!